Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Elfogadom
Termékek Menü

Trükkös tükörgyakorlatok, avagy felismeri-e magát csöppünk

2017. 01. 03. 08:00:00

A tükör egy trükkös segédeszköz, hogy meglássuk kisbabánk hol tart az énfejlődésben, tudja-e már, hogy ő egy különálló kis lényke, nem anya elválaszthatatlan meghosszabbítása. 

 

A tükör egy trükkös segédeszköz, hogy meglássuk kisbabánk hol tart az énfejlődésben, tudja-e már, hogy ő egy különálló kis lényke, nem anya elválaszthatatlan meghosszabbítása. Megoszlanak a szakvélemények, de általában hetedik-nyolcadik hónap tájékára teszik, mikor a kisbababák kezdik felismerni saját magukat a tükörben. És mindez iszonyú jó móka. Az első alkalmakkor a tükörbe pillantva még kacagva és örömmel kalimpálnak annak a másik babának. Később csodálkozva figyelik, ahogy együtt mozdulnak, elvarázsolva nyitják nagyra a szemüket, vagy elragadóan mosolyognak. Az a felfedezés, hogy a tükörkép valójában ők maguk persze nem megy egyik napról a másikra, ez a stádium körülbelül 2 éves korukig tart.

Milyen klassz, ha a baba szobájában már az első napoktól kezdve van egy tükör, mely segít, hogy csöppünk folyamatosan megismerje magát, majd később anya minden ruhájában végigvonuljon előtte vagy hogy megálljon egy pillanatra, hogy a kalózszemfedőt tökéletesen megigazítsa.

De visszatérve a kezdetekhez, nézzünk pár egyszerű gyakorlatot, amiből gyorsan kiderül, a baba felismeri-e önmagát a tükörben.

1. Helyezd a picit a tükör elé, közelítsd meg zajtalanul hátulról és kerülj a kisbaba látóterébe úgy, hogy te is megjelensz a tükörben. Ha nem fordul hátra, akkor azt hiszi, hogy az anyukája előtte van a tükörben.

2. Egy másik gyakorlat abból áll, hogy mondjuk rúzzsal tegyél egy nagyobbacska pöttyöt a pici arcára vagy nózijára, és vidd a tükör elé. Ha ösztönösen az arcához nyúl, akkor már tudatosodott benne, hogy a tükörben önmagát látja, és túl van már a „tükör szakaszon”.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog tükörtrükkök
blog comments powered by Disqus